Åldersgränser i olika länder

Många undrar över vilka åldersgränser som gäller för inköp av alkohol i olika länder. Vi tänkte bringa lite klarhet i det.

18 år är den absolut vanligaste åldern då det blir godkänt att inhandla alkohol. I Afrika har samtliga länder satt 18 år som ålder för allt oavsett styrka förutom Egypten som har 21 år för köp av vin och sprit. Burundi har visserligen en artonårsgräns, men den gäller inte om föräldrarna gett sitt samtycke. Det lilla landet Comoros saknar helt åldersreglering.

I Europa är det däremot en större spridning men den vanligaste åldern för inköp är 16 år eller 18 år. Albanien är det enda land som saknar åldergräns, och Moldavien, Cypern  och Malta är ensamma om att ha 17 år som åldersgräns. En del länder gör skillnad på laglig ålder för att dricka och laglig ålder för att köpa alkohol, det vill säga att i dessa länder kan till exempel föräldrar bjuda sitt 16-åriga barn, men barnet får inte köpa eget förrän det är 18 år. De länder i Europa som tillämpar en åldergräns på 16 år (för vanligtvis drycker upp till en viss volymprocent) är Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Holland och Schweiz. Portugal,  Gibraltar, Grekland, Luxemburg saknar restriktioner och således är det fritt för alla 16-åringar att köpa samtliga drycker.

Ett mecka för öl-älskare i Bryssel. Kommer du in?
Ett mecka för öl-älskare i Bryssel. Kommer du in?

I Amerika är det enklare regler. Alla länder förutom USA och Haiti tillämpar 18 år för köp av alkohol. USA är åldern generellt 21 år och på Haiti 16 år. Kanada är ett undantag där åldern är 19 år de olika delstaterna i kombination med olika regler.

Kom ihåg att även om du som underårig får köpa alkohol utomlands, så behöver du vara 20 år för att få föra in den i Sverige enligt lagen.

 

20 Responses

 1. Vet någon om det är skillnad på åldersgränsen i Prag på vintern o sommarn? Om inte är det 16 under vinter också?

 2. jag undrar åldersgränsen på kap verde?

 3. Hej! jag och mina kompisar är 16 år och vi ska till Danmark. Vi undrar om det är tillåtet för oss att köpa typ cider och sådant i vanliga affärer? om vi visar legg då? vi ska inte ta in de i sverige utan dricka det där, men vi är lite oroliga att de kommer säga nej? får man köpa i affärerna redan som 16:åring eller är det bara på restauranger?
  tacksam för svar :)

 4. Stella

  Hej!
  Jag undrar om man kan komma in på klubbar i Italien när man är 16 år?

 5. […] Läs mer om åldersgränser för alkohol i olika länder här. […]

 6. Alkohol utomlands

  Någon läsare som vet?

  Rent spontant skulle jag säga att det beror helt och hållet på vart man söker sig. I sällskap med äldre händer det ju ofta att man ”glider med”, men mer etablerade klubbar tror jag att det är svårt att vara säker på. USA är trots allt en land som är ganska restriktiva med alkohol bland (i USA) minderåriga.

 7. Hej! Jag ska åka till USA med min moster i mars som är 32 år gammal. Jag är själv 18. Kommer jag komma in på alla klubbar där? Hur är det egentligen? Jag ser inte ut som 18, snarare som 23. Tacksam för svar!

 8. hej jag ska åka till egypten om några dagar tänkte bara kolla vad de är för åldersgräns för att dricka där, någon som vet?

 9. Hej!
  Jag är 17 år och ska åka till Rom i höst med min kille och hans storebror, de är 18 och 20 och kommer in på barer, hur är det för mig? Kommer jag in?

 10. Hej! Jag och ett par vänner hade tänkt att åka ner till bordershop i höst. Vi är 4 artonåringar samt en 20 åring. Hur fungerar det? Kan vi säga att det är 20 åringen som ska ha all dricka utan att åka fast i tullen påväg till Sverige sen eller är det så pass genomskinligt att vi alla skulle kunna åka dit på det ändå?

 11. Hej! Verkar som föregående svarare inte riktigt läste hela din fråga i och med du nämnde att du var 20. Du kan alltså föra in alkolholhaltiga drycker i Sverige när du fyllt 20 om du lyckas lösa det i USA. Kolla dock på tullverkets hemsida hur mycket du får ta in i Sverige då det är begränsat från ett icke EU-land

 12. Alkohol utomlands

  Kanon! Tack för att du delade med dig av infon :-)

 13. Alkohol utomlands

  Dessvärre så gäller 20-årsgränsen även vid införsel. En lösning på det är att åka tillsammans med någon som fyllt 20 år om man blir kontrollerad.

 14. Amanda

  Hej! Är 20 år och bor i USA men ska åka hem till Sverige på semester och ha fest. Spriten här är billigare så hade helst velat ta med mig härifrån till Sverige. Är det lagligt eller olagligt (att köpa i USA är såklart olagligt men om jag kan fixa det problemet) att göra så med tanke på att landet jag importerar till har 20 som åldersgräns?

 15. Lite sent kanske, men när jag var på klassresa i holland för ett år sedan var samtliga 16 år. Vi kom in på alla krogar sålänge vi visade legg, kunde också köpa upp till 20%ig sprit, öl och cider i mataffärer :P. rätt så galet när man är sexton år.. Jag tror vissa krogar kan ha högre åldersgräns ungefär som i sverige, sålänge ni alla är över sexton så kommer allt gå bra

  TL;DR krogar, vin, öl och cigg 16 år, för att köpa grönt ska ni va 18 och holländsk medborgare

 16. Daddddy

  Det är 16 år på öl och vin. 18 år på starksprit och coffieshopps. Sedan på helgerna då brukar de bästa klubbarna ha en åldersgräns på 21 men det finns ett stort urval med åldrar från 16 år.

 17. Gunnar.s.s

  hej är snart 17 år och skall åka till Italien, vad är den genomsnittliga åldersgränsen för alkohol på krogen, clubar affärer osv??

 18. sköna jävlar

  hejhej jag och några polare hade tänkt och åka till Holland, och vi undrar vad det är för åldersgräns för att komma in på clubar,krogar och coffieshopps m.m ?

  För vi är 16,17 och 18 och skulle vilja veta vad som gäller om man är under 18 år. Tack på förhand!

 19. Alkohol utomlands

  Tjena!

  Sist var det 16 år på alkohol i affärer och oftast 18 år eller högre på barerna.

 20. Tja, är 17 bast och tänkte åka till Cypern nästa sommar. Undrar om det är 17års gräns även på barerna där?

Leave a Reply